Scrie Doamne in cartea vietii pe toti binefacatorii acestui sfant locas

Şcoala postului în familiePentru toti crestinii ortodocsi Postul Mare este perioada pocaintei si a înnoirii duhovnicesti.
Putem oare vorbi despre pocainta, gândindu-ne la copii? Cred ca nu doar putem, dar chiar trebuie, deoarece sentimentul vinovatiei are un rol foarte important în dezvoltarea psihica a copilului si de multe ori nu unul sanatos si folositor.

Sentimentul apasator de vinovatie este altceva decât pocainta pentru o fapta urâta constientizata. Observam aceasta si la adulti. Copiii, neîndoielnic, traiesc adesea un sentiment de vinovatie chinuitor si daunator sufletelor lor fragile.
De exemplu, parintii divorteaza, iar micutul lor crede ca el este de vina pentru ca este obraznic. „M-am rugat – se gândeste o fetita – pentru ca mama sa se însanatoseasca, dar ea tot nu s-a însanatosit. Dumnezeu nu m-a auzit, pentru ca putin m-am rugat”. A te lasa în plasa acestei ispite e un pacat.
În acelasi timp, copiii de la sase-sapte ani se pot întrista de fapta lor proasta, o regreta si se bucura daca sunt iertati. Noi, parintii, ar trebui sa fim atenti cu copiii nostri si sa le cunoastem sentimentele, sa deosebim un incert sentiment de vinovatie de cainta pentru o fapta rea. 1 La fel de important este sa nu-i spunem copilului „esti rau”, dar „ai comis o fapta rea”.Postul
Postul pentru copii – şcoală a voinţei, examen de credinţă
Majoritatea
parintilor de astazi fac parte din generatia care n-a postit în copilaria lor. În lipsa unei experiente timpurii de postire fireste ca ei se întreaba de ce trebuie sa posteasca si copiii, ce folos au micutii lor de la post si daca e admis sa-i alinte cu tort de post sau cu salam vegetal, cum sa sarbatoreasca zilele de nastere ale copiilor care întotdeauna cad în Postul Mare si cum sa se alimenteze un elev daca la cantina scolara nu se da mâncare de post? La aceste întrebari a raspuns parintele Marcel Dodu din Sângerei, tata a sase copii.


- Parinte, de ce copiii trebuie sa posteasca? Ce înseamna postul pentru copii?
- Postul, ca notiune generala este abtinerea constienta si benevola de la anumite alimente (lactate, oua, carne, peste) si de la fapte, cuvinte rele. Postul ne ajuta sa ne întarim vointa de a urma lui Hristos Fiul lui Dumnezeu si, totodata, este o marturisire a credintei noastre. Astfel ascultarea noastra fata de Dumnezeu si de Biserica ne ofera o bucurie mult mai mare care este dobândirea Împaratiei lui Dumnezeu. Postul este de mai multe feluri: usor, aspru si negru (abtinerea totala de la alimente si bautura). Severitatea postului este individuala, în dependenta de vârsta copilului si de pregatirea lui duhovniceasca. Copiii de la 7 ani pentru a se împartasi trebuie sa tina post, dar, în functie de maturitatea lui duhovni
Indrumatoarea
desen animat despre icoana Maicii Domnului

Clopoţelul (desen animat)

Clopotelul este un exceptional desen animat pentru copii, dar si pentru maturi, ce prezinta o legenda interesanta despre aparitia traditiei de a bate clopotele. În esenta este o ilustrare graitoare despre bine si rau, despre jertfire si compasiune între oameni. Un subiect mai actual ca oricând în vremurile noastre!
A fost realizat în 2008 în Rusia si este dedicat mucenicilor de la Optina, Ferapont, Trofim si Vasilii, care au fost ucisi în luminata zi de Înviere a Domnului, în anul 1993.
Regie si scenariu de Serghei Strusovski, pictor – Elena Kuznetova, compozitor – Pavel Usanov, traducere în limba româna – Ortodoxia pentru copii.
Integrame de post
Printeaza si dezleaga impreuna cu prietenii si parintii integramele dedicate Postului Mare